SILIC ONE is een revolutionair fouling release systeem op siliconenbasis van Hempel. Deze onderhoudsarme antifouling werkt zeer effectief zonder giftige koperoxide of biocides in het water achter te laten. Dat is schoon varen in schoon water! Met Silic One, Silic One Tiecoat en Silic Seal is er voor elke boot inclusief scheepsschroef een biocidevrije, gebruiksvriendelijke oplossing. Bestel nu online en ontvang gratis verzending vanaf een orderwaarde van € 75,-!

Biocidevrije antifouling

Hempel Silic One is ontwikkeld als schoon alternatief voor antifouling. In conventionele antifoulings zitten biocides zoals koper of koperoxide die organismen doden voordat die zich kunnen hechten aan de romp. Effectief, maar niet goed voor het milieu. De nieuwe generatie antifoulings zullen dan ook vrij zijn van giftige biocides en op een andere manier aangroei voorkomen. Met Silic One loopt Hempel voorop in de ontwikkeling van deze aangroeiwerende alternatieven.

Voordelen van Silic One

Hempel Silic One heeft niet alleen voordelen voor het milieu. Omdat de coating de wrijvingsweerstand vermindert, kunnen boten sneller varen en verbruiken ze minder brandstof. Verder is Silic One eenvoudig aan te brengen en werkt het kostenbesparend in onderhoud. Aan het einde van het seizoen kan de romp met spons of borstel en waterslang volledig worden gereinigd. Vervolgens kan de coating probleemloos opnieuw worden aangebracht in slechts 1 laag.

Hoe werkt Silic One?

Hempel Silic One is een coating op siliconenbasis die uithardt onder invloed van luchtvochtigheid. Een microlaag hydrogel zorgt voor een gladde coating die voorkomt dat organismen zich aan de romp en de schroef vastzetten, terwijl de siliconenpolymeren de zelfreinigende werking bevorderen. Als er toch aangroei aan de boot komt, valt deze er door de hydrogel laag af zodra de boot door het water vaart. Dankzij deze oppervlaktereiniging is de coating in hoge mate vrij van aangroei. Er is minder wrijving in het water en daardoor meer snelheid en minder brandstofverbruik. Aan het einde van het seizoen kan de romp eenvoudig worden schoongemaakt.

 

Hempel Silic One aanbrengen

U brengt het systeem aan met roller en/of kwast. De Silic One coating dient altijd op een laag Silic One Tiecoat aangebracht te worden. Hierbij hoeft u de boot niet eerst helemaal kaal te maken. Indien u overstapt van een andere antifouling en de oude laag is in goede staat, dan kunt u Silic Seal en Silic One Tiecoat gebruiken.

 • Bij bestaande oude antifouling in goede staat: Verwijder eventuele losse en brosse delen van de oude laag. Schuur, reinig en droog het oppervlak. Breng 1 laag Hempel Silic Seal aan (houd er rekening mee dat dit product een zeer lage viscositeit heeft; eventuele lopers en zakkers moeten meteen worden uitgeborsteld). Breng vervolgens 1 laag Hempel Silic One Tiecoat aan met dan 2 lagen Hempel Silic One.
 • Bij bestaande oude antifouling in slechte staat: Verwijder de oude aangroeiwerende verf tot de bestaande tweecomponentenprimer. Schuur, reinig en droog het oppervlak. Breng 1 laag van Hempel Light Primer aan. Vervolgens 1 laag Hempel Silic One Tiecoat. Daarna 2 lagen van Hempel Silic One.
 • Bij een onbehandeld oppervlak: Breng 1 laag van Hempel Light Primer aan. Vervolgens een laag Hempel Silic One Tiecoat. Daarna 2 lagen van Hempel Silic One aanbrengen.

Seizoensonderhoud

Eenmaal aangebracht is seizoensonderhoud van het Silic One systeem zeer eenvoudig. Het oppervlak is heel eenvoudig te reinigen met een hogedrukspuit. Daarna kunt u de boot met een zachte spons of borstel en botenreiniger schoonmaken, afspoelen en laten drogen. Breng ten slotte 1 laag Silic One aan. Treft u beschadigingen aan in de verankeringslaag? Breng dan 1 laag Hempel Silic One Tiecoat en dan 1 laag Silic One aan op het beschadigde oppervlak. Breng ten slotte 1 laag Hempel Silic One aan over het volledige oppervlak. Bij ernstige beschadiging tot op de epoxy-primer moet voorafgaand aan de verankeringslaag eerst een laag epoxy-primer worden aangebracht.

Silic One voor de scheepsschroef

Silic One Propeller KitDe coating is ook heel geschikt om op de scheepsschroef te gebruiken. Sterker nog; het product werd door het Deens botenmagazine BådNyt beoordeelt als het beste product om de schroef 100% aangroeivrij te houden. Silic One kan gebruikt worden op alle soorten metalen en legeringen. De speciale Hempel Silic One Propeller Kit bevat een blikje Silic One en Silic Tiecoat in eenheden van 375 ml; speciaal om de scheepsschroef mee te behandelen.

Silic One in de praktijk

Bij welke temperaturen kan ik Silic One aanbrengen en hoe stootvast is de coating? Lees hier alles over hoe Silic One werkt in de praktijk.

 • Temperaturen: Silic One kan bij temperaturen vanaf 10°C worden aangebracht.
 • Vochtigheid: Vóór het aanbrengen van Silic One moet het oppervlak droog zijn. Silic One Tiecoat of Silic One mogen niet bij onbestendig weer of op een vochtige ondergrond worden aangebracht.
 • Tewaterlating: De boot kan na 24 uur tot maximaal één maand na het aanbrengen van Silic One te water worden gelaten.
 • Overschilderen: Wilt u terugkeren naar een conventionele antifouling, dan dient eerst de Silic One-coating te worden verwijderd. Alleen Fouling Release-coatings  zullen op Silic One hechten.
 • Zelfreinigende werking: De zelfreinigende werking is bij hogere snelheden bijzonder effectief. Maar ook bij lagere snelheden is bij regelmatig gebruik een zelfreinigende werking mogelijk.
 • Mechanische beschadiging: Bij het krassen met de nagel lijkt de Silic One coating mechanisch gevoelig. Wordt de kracht echter op een groter oppervlak uitgeoefend, bijvoorbeeld met een stootkussen, dan beschikt de siliconencoating over een goede slijtvastheid. Dit komt vooral doordat de coating zacht is en energie absorbeert.
 • Krassen: Bij krassen kan de coating probleemloos worden gerepareerd door simpel een nieuwe verflaag op het beschadigde gedeelte aan te brengen.
 • Glad oppervlak: Een volkomen glad oppervlak is niet noodzakelijk. Ook als het betreffende oppervlak niet volkomen glad is, blijven de prestaties hetzelfde.
 • Materialen: Silic One is ook geschikt voor scheepsschroeven en kan op alle soorten metalen en legeringen worden aangebracht. Silic One is ook geschikt voor composieten op epoxy- en glasvezelbasis. Vergeet niet primer te gebruiken voordat u het Silic One-systeem aanbrengt
 • Voorbehandeling scheepsschroef: U dient een geschikte reiniging en voorbehandeling uit te voeren (zie gebruiksinstructie). Er mag geen coating worden aangebracht op vet en olie.
 • Aanbrengen op scheepsschroef: U dient zoveel mogelijk verf aan te brengen, maar zonder zakkers.
 • Polijsten scheepsschroef: U mag de scheepsschroef niet tijdens het seizoen polijsten. De schroef met een zachte spons reinigen mag wel.

Heeft u nog meer vragen over het Silic One systeem? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

 

 

Hempel Silic One